Sökmotoroptimering (SEO)

 

Det finns alltid något att förbättra på en hemsida, att förbättra ständigt och kontinuerligt lönar sig i längden.

Med sökmotoroptimering får du ett långvarigt resultat. Vi hjälper dig att nå toppen på Google.

Vi har tillgång till över 500 sajter fördelade på 210 c-klass ip adresser. Detta gör att vi kan ta oss ann stora som små projekt.

Varje projekt, stora som små betyder lika mycket för oss. Allt från att bygga en hemsida till att göra ordentlig sökmotoroptimering.

Vi erbjuder både löpande sökmotoroptimering samt resultatbaserad.

Många är idag inte särskilt bekanta med sökmotoroptimering. Det blir allt vanligare för såväl företag som för privatpersoner att investera i SEO. Konkurrenterna inom branscherna blir bara fler och fler och det gäller därför att sticka ut på något sätt.

Vad är egentligen sökmotoroptimering? Som man kan ana av namnet så handlar det om metoder att optimera resultatet när internetanvändare använder en sökmotor på nätet. Idag är företag på grund av den höga användningen av internet beroende av att marknadsföra sina tjänster och produkter på nätet. Detta då många väljer att göra en sökning på nätet när de letar efter en leverantör av en viss tjänst eller produkt. Det är något som genomsyrar de flesta människors vardag. Ofta används bara benämningen SEO, som kommer från Engelskans search engine optimization. En person som söker på ”hotell i Linköping” kan förväntas vara intresserad av just boende på hotell i Linköping, och om din sida hamnar högst upp bland resultaten hos sökmotorn är detta givetvis en ovärderlig tillgång. Sökning genom sökmotorer är nog den allra vanligaste metoden att söka efter en vara eller tjänst idag.


Lokal sökmotoroptimering

Att nå ut till relevanta besökare av sin webbplats blir allt mer viktigt. Idag handlar det inte enbart om att nå ut till rätt målgrupp, det vill säga ålder, civilstånd och andra egenskaper. Dagens marknadsföring genom sökmotoroptimering kräver en mer precis teknik än så, nämligen i form av lokal sökmotoroptimering. Den lokala sökmotoroptimeringen handlar om att man når ut till de relevanta kunderna, men att man dessutom gör det inom ett givet geografiskt område. Detta är mycket användbart för företag inom en lång rad branscher och då särskilt där man har ett stort utbud av samma tjänster lokalt. Söker den potentiella kunden på exempelvis pizzerior, så ska först och främst dessa inom den närmaste geografiska regionen komma upp som sökresultat. Om kunden bor i Malmö är det ju inte särskilt relevant med förslag på pizzerior i Sundsvall. Rent tekniskt fungerar den lokala sökmotoroptimeringen genom att den tar reda på datoranvändarens (eller mobilanvändarens) fysiska placering. Allt fler sajter och appar ber användaren om dennes geografiska placering och det är sedan denna information som används för den lokala sökmotoroptimeringen. Genom lokal sökmotoroptimering ges många mindre och mycket lokala företag en chans att synas bättre på nätet och få mer trafik till sin webbplats.


Seo Metoder

Sökordsoptimering innebär som redan nämnts att få din sida att komma högst upp bland resultaten i en sökning utifrån givna sökord. Säljer du potatischips med smak av gräddfil och lök vill du gärna att du ska komma högt upp bland resultaten i sökningar av sökord som ”chips”, ”sourcream and onion”, ”potatischips” m.m. Sökmotorerna bestämmer vilka sidor som ska komma upp högst i sökningen utifrån popularitet. Populariteten handlar om hur väl innehållet matchar sökningen, om hur många besökare sidorna har och det allra viktigaste, att andra sidor länkar till denna sida, och att även dessa sidor som länkar till din sida har många besökare.

Arbetet med sökoptimering sker i flera steg. En del av arbetet är till exempel något som kallas för sökordsanalys och innebär att man försöker hitta sökord som är lämpliga för den vara eller tjänst som ditt företag erbjuder. Även när det gäller sökordsoptimering är kreativitet värdefullt och det gäller att fundera ut vilka målgrupper och forum som kan vara värda att utforska.

Dagens sökmotorer är mycket smarta och det går inte att bara kopiera innehåll eller automatiskt besöka sidor för att komma högt upp i sökningarna. Innehållet på sidorna måste vara unikt, och även om sökord bör nämnas ett flertal gånger får det inte nämnas för ofta – då misstänker sökmotorerna onåd. Vill man att ens företag eller produkt ska hamna högre upp i sökresultaten kan man använda sig av olika tekniker, det är dessa som kallas SEO. Det finns olika huvudtyper av SEO: främst off page och on page- metoder samt satellitsidor.

Off page

Off page-metoder innebär att man genom att öka antalet länkar från andra välbesökta sidor som leder till den aktuella sidan på nätet automatiskt får högre placering hos sökmotorerna. Man kan göra detta på flera olika sätt. Ett av dem är att sprida sidan på sociala nätverk och sidor såsom Reddit, Youtube och Stumbleupon och på så sätt hoppas att man fångar upp eventuella bloggare som sedan kan länka mot din egna hemsida. Länkarna ska vara från relevanta hemsidor.

On page

Som man kanske kan förstå av namnet så handlar onpage SEO om att anpassa webbsidan i fråga för att rankas högre av rangordningsalgoritmerna. Det kan röra sig bland annat om följande:

Att man optimerar, rubriker, sidtitlar, texter
Att man har en tydlig struktur, ankartexter
Man ser till att anpassa semantiken för att sökmotorerna enklare ska registrera webbsidans unika innehåll
Satellitsidor
Satellitsidor är webbsidor vars uppgift är att gynna en huvudwebbsidas rank i sökmotorer. Detta gör att satellitsidan leder till fler besökare till den webbsida man vill marknadsföra, utan att satellitsidan ens behöver få så många besökare själv. Den bör ha ett domännamn som är mycket relevant för den sida man vill få mer trafik till. Har man exempelvis en hemsida som handlar om uppfödning av mopsar så kan domännamnet för satellitsidan vara mopsuppfodning.se.

När kunderna väljer vilket företag de köper ifrån är det i regel oftast de som hamnar högst upp i sökresultatet som får klicken och därmed eventuellt även köpen.

Seo är i längden en lönsam investering som gynnar dig och ditt företag. Det kan ta flera månader att se fulla resultat men när det väl är gjort så är webbplatsen mer synlig och besöken samt kunderna kommer att öka.

Har du några frågor, vill veta vad sökmotoroptimering kostar. Tveka inte att kontakta oss. Vi svarar samma dag under våra öppettider.